HLIVA USTRICOVÁ (Pleurotus Ostreatus)
Popis:
Klobúky farbou i tvarom pripomínajú väčšie ustrice, odkiaľ pochádza i druhové pomenovanie. Klobúky sú v mladosti sklenuté s podvinutým okrajom, neskôr široké, vejárovité, hladké a pružné, okraj sa stáva ostrým. Zafarbenie je široko premenlivé od belavej farby, sivomodravej až k sivohnedej alebo hnedé. Zafarbenie je závislé na podmienkach rastu, vzdušnej vlhkosti a pod. Klobúky rastú ako u väčšiny ostatných hlív nad sebou v trsoch, radách alebo vrstvách nad sebou. Trsy plodníc môžu dosahovať hmotnosť až niekoľkých kilogramov. Dosť často sú klobúky spodných plodníc poprášené vyklíčenými výtrusmi, takže majú na sebe biely povlak. Ide o prirodzený a neškodný jav, ktorý vzniká i pri skladovaní.
Použitie:
Restovanie na panvici s cibuľou a cesnakom, ako základ pre ďalšie pokrmy, rôzne druhy hubových alebo zeleninových polievok, krémové omáčky, cestoviny a rizoto v kombinácii s bylinkami, zeleninou alebo syrom, gratinované pokrmy alebo plnky do pečených pokrmov, koláčov alebo taštičiek, náhrada mäsa vo vegetariánskych a vegánskych receptoch, omáčky a salsy k mäsu alebo iným pokrmom, alternatíva mäsa do burgrov ako náhrada trhaného mäsa, vhodné do šalátov
Zdravotné benefity hlivy ustricovej:
1. Podpora imunity
Obsahuje beta-glukány, ktoré stimulujú imunitný systém a zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám a zápalom.
Pravidelná konzumácia môže pomôcť pri prevencii chrípky a prechladnutia.
2. Znižovanie cholesterolu
Hliva obsahuje látku lovastatín, ktorá pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a môže tak znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení.
3. Protizápalové a antioxidačné účinky
Je bohatá na antioxidanty, ako sú vitamín C, selén a fenolické zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred poškodením a starnutím.
Pôsobí priaznivo pri chronických zápaloch.
4. Podpora trávenia a črevného zdravia
Hliva je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a črevnú mikroflóru.
Pomáha pri zápche a detoxikácii organizmu.
5. Bohatá na živiny